Herfst! Het moment om de balans op te maken…

Het ritme der seizoenen

De zon staat lager aan de hemel, de bladeren vallen en bieden zo een kleurrijk schouwspel. De paddenstoelen staan zich in vele soorten parmantig te showen, de dagen worden korter, zaden vallen op de grond, de kou dient zich aan…Het is herfst en ik geniet ervan! Ik hou van de seizoenen in onze klimaatzone. De afwisseling geeft een rijk gevoel. Het wijst me erop dat we in een natuurlijk ritme (moeten) leven. De seizoenen wijzen ons de weg in het leven. Als we het toelaten…want daar leer ik nog dagelijks in. Ook ik ren door waar en wanneer ik zou moeten temporiseren…

Naar binnen keren

Ieder seizoen heeft zijn eigen kleur, zijn eigen tempo, zijn eigen ritme. Dat ritme komt ook door ons heen. Wij als mens ervaren óók de seizoenen: in ons denken, in ons fysieke lichaam en gevoel, in de manier waarop we de dingen ervaren, in hoe het leven zich ontvouwt. Zoals de natuur zijn fasen doorloopt, zo doen wij dat ook. Want groei, expansie en rijping (lente en zomer) gaan tenslotte niet oneindig door. Niet in de natuur, maar ook niet in ons leven. Er zijn altijd perioden van rust, terugtrekking en verstilling nodig, om van daaruit weer nieuwe energie en inzichten op te doen, zaadjes te planten, enzovoort…De herfst: tijd om naar binnen te keren.

Raar geprogrammeerd…

Maar wat zijn we onbewust toch raar geprogrammeerd in onze westerse wereld en cultuur. Ook ik…, want ik ga maar door en ben onvoldoende in contact met wat de herfst me te bieden heeft… blijkt, want het leven duldt geen tegenstand: ik kan dan wel door blijven duwen, signalen en al mijn kennis hierover negerend, maar ergens komt het er tóch uit. Zo ook deze week. Volkomen onverwacht toch nog…

Kwartjes

Ik ging naar de logopediste (mijn stem is al een half jaar niet de mijne meer, en ik wil haar graag terug zoals ze was en past bij mij…). De laatste week ging het ineens veel slechter met mijn stem nl. De logopediste besloot deze keer om alle spieren die op enigerlei wijze in verband staan met mijn stembanden (ik wist amper dat ik ze had, maar dat bleken er heel veel te zijn) met een massage te helpen ontspannen. Prima, dacht ik nog,…totdat ik na 20 minuten de tranen voelde opkomen. En de kwartjes vielen ongeveer tegelijkertijd: ik was de laatste maand totaal uit mijn ritme geraakt door iets wat ogenschijnlijk eenvoudig leek, maar waardoor mijn structuur van tijd- en aandachtverdeling was weggevallen. En nu pas besefte ik de impact: ik had onvoldoende tijd genomen voor mij, voor mijn behoeften, voor mijn rust, voor de balans in geven en nemen, en nog meer van dat… In één keer zag ik het totale plaatje en wat het had gedaan met mij. Daar had ik dus wel ‘even’ een kleine massage voor nodig…!

Wijs lichaam

Alles in mijn lijf bleek op spanning te staan. En nu het los kwam, kwam ook los wat ik niet aan wilde kijken, geen tijd voor genomen had. Verdriet mag ook geleefd worden, omarmd, zodat je weer verder kan. Dat had ik niet gedaan. Zoals zo vaak in mijn leven. “Niet lullen maar poetsen”, zo heb ik het geleerd en dit mantra zit diep in mij. Het verschil is dat ik het nu zie. En als ik er dan toch nog om heen draai, dan geeft mijn lichaam wel een seintje…,zoals ook nu weer. Dank je wel wijs lichaam, dank je wel wijze natuur!

Leiding nemen

En dat allemaal in de herfst. Een tijd van oogsten en terugkijken, stilstaan bij wat er is gebeurd, bij wat je hebt bereikt. Plek geven aan die gebeurtenissen. Dingen afsluiten en soms ook van afscheid nemen. Een tijd voor lessen trekken uit je overpeinzingen en er dan wijzer van worden. Een periode dus van rust nemen, bezinnen, beschouwen, vooruit analyseren. Zaadjes planten voor de toekomst. Wat neem je mee en wat niet? Waar moet je leiding over nemen in je leven? Waar wil je meer of minder van? Hoe vervolgt jouw pad zich en welke stappen wil je nemen?

Nieuwsgierig geworden naar jouw “herfst-overpeinzingen”?
MAAK NU JOUW BALANS OP aan de hand van 5 PRIKKELENDE VRAGEN

Download jouw hulp bij je HERFST-OVERPEINZINGEN

Vijf verrassende vragen en hulpvragen helpen je om in alle rust terug te kijken naar hoe de lente en de zomer, het afgelopen half jaar, voor jou zijn geweest. Met behulp van deze download laat je je gedachten gaan over diverse gebieden in je leven. De vragen helpen je om verdieping aan te brengen op de voor jou essentiële levensthema’s. Door ‘te helicopteren’ boven jouw leven, krijg je helder wat je anders zou willen en welke stappen je hierin wilt zetten.

Download jouw hulp bij jouw HERFST-OVERPEINZINGEN nu!

Zet jezelf aan het huiswerk voor jezélf. Als je klaar bent weet je waar het bij jou stroomt, waar de knelpunten zitten, wat je daarin wilt doen en welke afspraken je hebt gemaakt met jezelf.

Klaar voor een volgende stap?

Kom je, terwijl je de balans opmaakt, tot het inzicht dat het wellicht fijn is om ondersteuning te krijgen bij de ontwikkelstappen die je wilt maken? Of ben je op zoek naar meer verheldering? Neem dan gerust contact met ons op. Plan een vrijblijvend oriënterend gesprek of kom ervaren hoe we je kunnen ondersteunen bij één van onze Workshops De Essentie van Natuurlijk Leiderschap.


Met warme herfstgroet,

Corinne, ook namens Wilma

0 Shares

Ga nu aan de slag en doe de Test "Natuurlijk Leiderschap" aan de hand van 7 scenario’s

De test neemt ca. 15 minuten van je tijd in beslag. Direct toegang tot deze test? Vul hieronder je naam en e-mailadres in:

Krachtige online test | Concrete herkenbare scenario’s | Geeft inzicht in jouw voorkeursrollen en balans qua inzet | Direct uitslag in de mail | Leesvoer om over na te denken | Kwartjes vallen

Something went wrong. Please check your entries and try again.
test natuurlijk leiderschap

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven